100 sätt att rädda världen...

100 sätt att rädda världen (inbunden)
Har lånat hem denna bok från biblioteket, finns lite tänkvärdheter i den...Hur mycket koldioxidutsläpp kan du spara in på?

Bästa och sämsta frukt och grönt...

Sitter och surfar lite på www.ewg.org här kan man ta reda på hur farliga ens hudvårdsprodukter är eller nu till sommaren kanske ännu mer aktuellt hur farliga ens solprodukter är.
Nu hörde jag hur negativt det där framställdes, som om det är kul att sitta och bara konstatera att saker i ens omgivning är farliga, nej men alltså det finns ju alternativ också, här rankas nämligen de sämsta val du kan göra när du köper hudvård men sedan finns ju även bättre alternativ.
Något som också rankas är grönsaker och frukter. Bäst är ju alltid att köpa ekologiskt då slipper man ju helst alla bekämpningsmedel som inte är speciellt hälsosamma. Men det är ju inte alltid möjligt att köpa ekologiskt och då är kan det ju vara bra att kunna välja bort de grönsaker och frukter som är allra mest besprutade.
Här nedan listas de 15 mest besprutade och de 15 minst besprutade frukterna och grönsakerna. Känns ju tråkigt att jordgubbar ska vara så fruktansvärt besprutade men det beror kanske på vart man köper dem ifrån, ska nog ta och gräva lite i huruvida Ulvakvarn besprutar sina jordgubbar eller inte, dom är ju så jäkla goda...
En fråga som dyker upp är ju huruvida man kan tvätta eller skala bort bekämpningsmedel. Tvagning kan ta bort en del av bekämpningsmedlen men finns ändå kvar, skalning tar också bort en del av bekämpningsmedlen men lite finns ändå kvar. Listan utgår från hur man äter frukt som vanligast alltså tvättad och i vissa fall skalad.
Men som sagt jag tänkter inte sticka under stolen med att jag tycker ekologiskt är bäst, för hur mycket vi än tvättar och skalar så hamnar gifterna ändå i naturen och vattnet och kommer till sist tillbaka till oss genom kranvattnet, för nej, reningsverken rår i dagsläget inte sig på alla miljögifter som släpps ut utan de kommer tillbaka till oss vare sig vi vill eller inte. Vi är en del av kretsloppet punkt och slut =)
Shopper's Guide

En pilsk bonobon??

Fick hem Naturskyddsföreningens medelmstiding idag och fastnade för artikeln Sams på savannen http://sn.snf.se/sveriges-natur/artikel.cfm?CFID=82991&CFTOKEN=76850852&id=1687. Där man tar upp frågan om människans ursprung och huruvida vi är mest lika argsinta shimpanser eller sexgalna bonoboner.
Artikelförfattaren har själv besökt sanfolket som han menar lever mest likt det sätt vi har levt på för länge länge sedan.
"Grupperna saknar aggressiva ledare eller hierarkier. Arbetsbördan är låg, ett par tre timmars arbete räcker. Och man delar på allt, det spelar ingen roll vem som är den skickligaste jägaren eller samlaren. Platsen i gruppen är given så länge man inte bryter alltför mycket mot normerna."
Återigen kommer jag till frågan, lever vi inte lite för komplicerat här i västvärlden. Vi har skapat massor behov av saker, pengar, status, för att få allt detta måste vi jobba jobba och jobba.
Skulle det inte bli enklare om vi drog ner lite på kraven om den höga materiella standard vi har och chillar lite istället.
Hänger med kidsen, äter goda middagar med familjen och vännerna. Bara är...
Är verkligen den nya platttvn den tjusiga inredningen och dom nya jeansen det som ger oss lycka?
Jag menar inte att livet ska bli för enkelt heller, människan är ju van vid lite intellektuell stimulans och lite sociala spel, men skulle man inte kunna dra ner en aningens aning och bli lite mer som sanfolket.
Som vi svenskar brukar säga lite lagom...
Är jag en aggresiv och funderande schimpans???
sjungande, Bonobo.Eller en sjungande pilsk bonobon, det är frågan???

Hemmalagad pesto...

Skepp och hoj landkrabbor!
Här var et varmt som bara den 30 grader i skuggan, härligt!!! Nu lät det som att jag är på någon slags solsemester men så är inte fallet det är Sverige vi talar om!!!
Lillkillen har börjat äta mat så det står härliga till åt en hel burk, idag 6 månader gammal, inte burken!
Jag tänkte laga lite Kötbullar i pestosås med spaghetti i kväll! Hemma lagad pesto!! Men lillkillen får vänta med att smaka på sånt salt och kryddigt. Lagade lite köttfärsgryta till honom igår i stället.

Ingredienser till röd pesto

0,5 dl olivolja
1 dl vatten
2 msk citronsaft
1msk hackad vitlök
50g soltorkade tomater
50 g solroskärnor
Salt& peppar
Mixa och smaka av med salt och peppar!
Svårare än så är det inte =)
Det är mycket som inte är svårare än så, pratade nyss med kära big sis och vi diskuterade tillagning av kött, i detta fall rostbiff. Man tar en bit fransyska saltar lite och stoppar in i ugnen några timmar...typ. Ska testa laga det och då ska jag meddela lite mer specifikt hur man gör, men hur som haver så är det inte så svårt och bra mycket billigare än att köpa färdig.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0