Kvalster dansen

I've been down the kemical lane and I aint coming back...jag vet inte, det bara kom ur mig, fråga inte...
För typ 2 veckor sen gick jag glad i hågen till biblioteket för att låna Impotensmadrassen skriven Monica Kauppi
åh så intressant tyckte jag, det är bara att ta lite lätt på det som står och inte ta det så alvarligt. Nej men precis...några dagar senare är jag heeelt nedslagen och förtvivlad över all iintressant info jag blivit upplyst med.
Jag måste be Micke att ta boken ifrån mig för att jag inte ska fortsätta läsa.

Jag påminns om en händelse way back när jag var typ 8 bast och var på något slags zoologidskt museum med min mamma. Plötsligt står vi där framför en stor bild av ett jättelikt monster Jag säger något i stil med "uäää va äckligt" och blir lite förskräckt varav min mamma förklarar att jag har såna där monster över hela kroppen och att dom finns över allt och inte går att bli av med. Min mamma fick ångra dessa ord. Johnna var därmed totalt hysterisk.
Och känner jag mig själv rätt så gick hysterin inte över på en handvändning.
Ungefär så hysterisk var jag efter att ha läst "Impotens madrassen" jag ville riva ur golven och slänga ut alla möbler men insåg att det liksom vore ologiskt och att jag ändå inte skulle komma ifrån kemikalier och gifter. Om jag inte vill flytta ut i en liten näverkåta (visst heter det så?) i skogen där jag, Micke och Nils kunde sitta med varsin staniol hatt på huvudet som skydd för all radioaktiv strålning som säkert finns där också.

Nej det skulle bli lite väl mycket, jag bestämde mig därför för att ha några veckors förbud från alvarlig fakta.
Det har gått ganska bra, nu har hysterin lagt sig, puh.

Jag vill poängtera att "Impotens madrassen" är en väldigt bra bok och defenitivt värd att läsa men jag tror att man kan välja sitt tillfälle bättre, kanske inte som jag läsa den när man just fött barn och är sprängfylld av hormoner och beskyddande moderskänslor. Finns på biblioteket...
Varför finns inte mellanrummen kvar mellan mina textstycken när jag publicerar texten? Dooh

Tygblöjor...

Lillkillen blev sjuk i natt, han låg och vände och vred sig i sängen och grymtade och gnydde. Paranoida jag var helt övertygad om att det var blöjan som stacks av alla kemikalier som den innehåller.
Här kan man läsa om blöjor   http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/rapport_hadlamiljovanligt_blojorochmiljo.pdf
Men det var ju som sagt inte blöjan den här gången utan febern säkerligen.
Hur som haver sitter nu med en sjuk lilleman som sover....sov...i en inomhusvagn som jag har lånat.
För bara ett par veckor sedan började jag ju granska vad som egentligen finns i maten som finns i affärerna. Sedan dess har en helt ny värld öppnat sig, det ena leder till det andra o.s.v. All information om gifter som finns omkring oss i de mest vardagliga och triviala saker gör mig förskräkt. På tal om förskräkt, Micke har nog blivit ännu mer förskräkt över den lilla revolutionären Johnna som har vuxit fram under de senaste veckorna. Han hade precis börjat vänja sig vid ekologisk mat och då kom krav om tillsatts fri mat, när han vant sig vid det skulle jag börja rensa ut ibland all plast, vad kan tänkas komma här näst.
Jag tänker så här, miljön och att få bort gifter som påverkar en är viktigt, men, viktigare är att vara lycklig, man lever trots allt bara en gång, och gifter och kemikalier kanske trots allt är vår tids pest, varje tid har sin dåliga sak liksom. Det är omöjligt att komma undan  det helt och i slutänden vet vi inte vad som kommer hända ändå.
Men jag vill ändå göra så gott jag kan och för det mesta SJÄLV välja när jag vill få tillsatser och gifter i mig.
Men som sagt viktigast är att vara glad, lycklig och leva för dagen.
Därför är det med en klackspark som jag nu inhandlar tygblöjor .
Ett litet steg för människan Johnna a fucking gigantic step för Micke!
Peace man!
PS. Micke jag lovar och svär på min heder och mitt samvete att ALDRIG röra din TV eller din dator!!!

Ett plastfritt hem...

"I'm a barbie girl in a barbie world, it's so plastic it's fantastic" något så där går ju låten som Aqua skrev nån gång back then (jag är inte så fascinerad av årtal och sånt nej nu fokuserar vi på va ho säger).
Jag har precis fått upp ögonen för det plastberg som belägrar jorden, kanske inte precis här i sverige, här ser vi inte direkt plasten, den ligger fint undangömd på någon återvinningsstation. På andra delar av jorden finns det däremot människor som bor på berg av sopor, därav väldigt mycket plast. Nått ska det ju va till för.
Nej men seriöst, jag insåg hur mycket plast som faktiskt finns i hemmet det är i princip plast överallt och det är ju inte så att allt är giftfri plast heller, http://sn.snf.se/sveriges-natur/artikel.cfm?CFID=24191&CFTOKEN=12818397&id=1631 här kan man läsa om vilka plaster som är giftiga och vilka plaster som det ännu inte finns några hälsoeffekter upptäckta, ännu!!!
Det första jag upptäckt som inte är speciellt giftfritt är mina fina köksredskap i plast, de består alltså av gifter och ska bytas ut, pronto!!
Vad ska jag då byta ut dem med, få tänkter jag så här, rostfritt stål, kan det vara nått.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rostfritt_st%C3%A5l Här kan den som är intresserad av rostfritt stål läsa lite extra.
Som jag uppfattar det så är rostfritt stål rätt okej, jag har inte hittat någon fakta som tyder på att rostfritt stål skulle vara farligt att använda i köket eller någon annan stans heller för det. Rostfrittstål är dessutom väldigt återvinningsbart vilket är bra. Sen vet jag inte hur mycket energi det går åt för att återvinna det om man nu vill gå ett steg längre i ledet. Men jag skippar det, rostfritt stål, halleluja!!!!

 


Ut med tillsatserna...

Nu håller jag lite smått på att sortera ut alla livsmedel som har tillsatser i sig, det blir lite mer plats om man säger så.
Svårast att ersätta verkar var buljong. Jag har köpt Reneé Voltairs Ekologiska Lant Buljong som smakar väldigt bra och som bara innehåller jästextrakt utan glutamat i. Vilket är bra för glutamat är tydligen inte speciellt hälsosamt har jag förstått. Ska gräva lite djupare på det ämnet senare.
Hur som helst funderar jag nu över hur man kan smaksätta mat på andra sätt än med buljong.
Över till nästa ämne, förklaring av damerna på böckerna, som jag skrev om i mitt inlägg om att lämna böckerna på biblioteket. Ja jag förstår ju att de flesta förstod att jag pratade om damm sånt som ligger på golvet...och på böcker...som blir små söta damm råttor.
Men eftersom Micke igår förklarade att jag hade skrivit dam istället för damm om dammet som samlas på böckerna så ska jag vara extra tydlig.
Jag och herr M Björklund ser lite olika på det Svenska språket, jag nöjer mig med att göra mig förstådd genom sammanhanget medan Mr Björklund him self vill ha regler och ramar, och dessa regler och ramar skall följas.
Alla är vi olika, och tur är väll det. Jag skrev väll ha ha...eller var det rätt?
Nä nu ska jag surfa lite på sidor om ekologiska tygblöjor, jag har nämligen funderat på att börja använda det till Nils. Det vet inte Micke om än...
Sen ska jag på föräldra kurs...där dom förövrigt säljer dom där tygblöjorna..hå hå vilket sammanträffande =)

Motstånd

Här sitter jag ock kämpar och läser böcker om mat och vilken mat som är bra för hälsan, surfar på en miljon sidor.
Lägger upp fina veckomenyer med hälsosammat. Vad får jag för det?
Micke: Vad ska vi äta idag då?
Jag: Jag tänke att jag skulle laga lite soppa.
Micke: Okej, aja jag har ju numret till City Pizza som tur var.
SUCK!!!

Äkta vara...

Efter att ha läst boken "Den hemlige kocken" skriven av Mats-Eric Nilsson så har jag blivit väldigt inne på att försöka äta mat med färre tillsatser, det är faktiskt helt otroligt va mycket tillsatser det finns i all mat.
Givetvis har det gjorts mycket forskning på all denna mat, och man har kommit fram till att vissa tillsatser kan vara farliga medan man på vissa andra inte upptäckt något... ännu.
Något man däremot inte har kollat är vad dessa tillsatser kan ha för effekt när man mixtrar ihop dom. Ja menar addera en onge + tändstickor + en tändsticksask. Tre ganska harmlösa saker och vi har en eldsvåda.
Därför är det lika bra att undvika dom här tillsatserna innan man har visat att de inte är skadliga varken ensamma eller tillsammans, vilket kommer ta hundra år eftersom det finns tusentals aromer och tillsatser alltså väääldigt många kombinationer.
Hur som haver så har jag hittat en alldeles suverän hemsida http://www.aktavara.org där kan man läsa om tillsatser, läsa om olika varor i affärerna och vad man ska tänka på när man inhandlar dem m.m.

Feng shui- Böckerna på biblioteket

Innan jag börjar berätta om min brllianta idé måste jag bara få beklaga mig lite.
Överallt i lägenheten ligger bebisprylar, än så länge är det ju faktiskt inte N som har dragit fram dom utan jag.
Men jag känner ändå att det inte riktigt är mitt fel att de ligger framme.
JAG HINNER BARA TA FRAM DOM, JAG HIIINNNER INTE TA UNDAN DOM OCKSÅ!!!!
Så, nu känner jag för att åka till IKEA och köpa förvarings boxar till alla saker, jag kommer troligen inte hinna använda förvaringsboxarna men ändå.
Efter att ha spytt ner femtioelva bodiesar och lurat mamma att koka vatten, låta det svalna och sedan blanda ersättning, för att sedan inte vilja ha det ligger nu lilleman endast iförd blöja förnöjt i sitt grön-lila babygym.
Han är sååå söt!!!
Så där, nu till min brillianta idé. Jag har ju en dröm om att en dag ha ordning och reda runt omkring mig, detta tror jag att jag kan uppnå genom att göra lite feng shui här hemma. Man samlar ju på sig så mycket prylar att det inte är  klokt. Och något jag har mycket av det är ju böcker, massor böcker som står på rad i bokhyllan och samlar dam, skapar dåligt samvete över att de blir olästa och tar en massa plats.
Så, vad säger du om jag säger bibliotek? Vad säger du om jag säger, skänk bort alla böcker till Myrornas/Biblioteket och börja låna böcker på biblioteket istället.
Fanfarer, är det inte helt fantastiskt, inga böcker hemma bara böcker på biblioteket.
Då går kan till biblioteket, lånar en väl utvald bok, går hem läser boken i lugnt och ro (går att låna om typ femtio gånger på bibliotekets hemsida om den inte är reserverad förstås). Lämnar tillbaka boken och lånar en ny.
Detta i stället för som jag alltif brukar göra, ta fram 5 böcker samtidigt, försöka läsa alola samtidigt, bli skit förvirrad och slutligen inte läsa ut någon av böckerna.

Vem är jag?

Ja, Jonna heter då jag, 23 år gammal. Det här känns ju som att det blir en super latjo presentation, men vad ska jag säga då...
Just nu arbetar jag som morsa åt min förstfödde som är dryga 2 månader gammal. Innan dess jobbade jag i reception på ett gym.
Jag är en person som funderar, väääldigt mycket, över saker och ting.
Jag funderar och funderar. Vad är det i maten jag stoppar i mig? Jag brinner för frågor som handlar om mat.
Alltså, ekologisk mat vs icke eklologisk mat, fet mat vs ofet mat, naturlig mat vs onaturlig mat.
Sen i slutänden frågar jag mig själv. Vad gör det om 100 år???
Något jag också funderar mycket på är alla orättvisor i världen
Ska det vara på detta viset, ska vissa människor ha det bättre än andra bara för att de råkar hamna i "rätt" land?
Svaret är lätt, men va fan ska vi göra. Hur fasen ska jag kunna rädda världen???
Jag kan ju liksom inte bara packa min lilla resväska och rulla ned den till någon skyttegrav och säga:
"Hörni grabbar lägg av nu va! Peace, love anda understanding!
Jag har ett foto av mitt fadderbarn på mitt skrivbord, det påminner mig om att det finns hopp och om att jag faktiskt gör någonting. Men jag vill göra meeer, jag vill att det ska blir bra, nuuu!!!!
Sen ibland funderar jag ju såklart över mer vardagliga saker, t.ex. om vilka blöjor jag ska köpa den här gången, ska jag ställa klockan lite tidigare eller vakna av mig själv? Är det något fel på mig eftersom att jag sover typ 100 timmar per dygn? Hur många cm tandkräm på tandborsten jag ska ha?
Hur kunde N (sonen) bli världens sötaste. Och lite sånt.
Mitt i alla allvarliga funderingar brukar jag försöka njuta av tillvaron av att ha världens finaste familj och vänner, en skön säng att soova i, leva i ett land där det mesta är möjligt.
Och påminna mig om att varje dag ovan jord är en bra dag och livet är för kort för att slarva bort på oro och bekymmer.

Summan av kardemumman jag kommer att skriva om allt från giftig mat och krig till härliga dagar fyllda av glädje och lycka...

RSS 2.0